• Client:Provincie Gelderland
  • Date:April 2016
  • Category:Product Design

Het door mij bedachte concept voor dertien tafels in het nieuwe Huis der Provincie Gelderland won een door de provincie en OTH architecten uitgeschreven wedstrijd. Tijdens het eerste jaar van de Master werd aan ons gevraagd tafels voor zogenaamde ‘ontmoetingsgebieden’ te ontwerpen die uiteindelijk gerealiseerd zouden worden. Het resultaat is een serie grillige eikenhouten lappendekens in elkaar gepuzzeld uit alle losgesneden 54 Gelderse gemeenten.

 

 

Één uitgangspunt voor mijn ontwerp werd de puinhoop van Arnhem na de oorlog, maar vooral het gezamenlijke weer opbouwen van de stad. Behalve van de oorlogsschade ging ik ook uit van Wabi-Sabi, een Japanse filosofie die juist in asymmetrie en imperfectie schoonheid ziet. Kintsugi is een reperatiemethode voor keramiek die op deze filosofie gebaseerd is. Als je bijvoorbeeld een bordje breekt, wordt het met goud weer samengeplakt. Er ontstaan littekens die het bordje juist mooier maken. En mijn derde uitgangspunt was om de oude eikenhouten tafels uit het provinciehuis te hergebruiken.

 

Mijn idee was om die oude tafelbladen aan stukken te slaan en die stukken dan weer op verschillende manieren aan elkaar te zetten. Zo staan de losse verbindingen, met haken en ogen, voor ‘ontmoeten’, de halfvaste, met kistsluitingen, voor ‘samenwerking’, en de vaste zwaluwstaarten voor ‘verbinding’. Maar eikenhoutenbladen van zes centimeter dik laten zich niet zo makkelijk in geschikte stukken hakken. Daarom kwam ik op het idee om in plaats daarvan de 54 gemeenten van Gelderland uit de bladen te zagen. Als je die opnieuw combineert, krijg je verrassende vormen en tussenruimtes.